Menu:

Wat hebben kinderen aan (super)helden?

Kinderen hebben vaak een figuur waar ze helemaal gek van zijn, maar waarom hebben ze deze dan? Voor kinderen is de maatschappij groot, ze hebben nog niet zoveel grip op dingen en als zij een held hebben dan hebben ze een voorbeeld. De held is voor de kinderen dan ook vaak een voorbeeld van wat zij in het leven graag willen bereiken. Misschien kan de held goed zingen, of mensen redden, dit kan dan iets zijn waar de kinderen van gaan dromen omdat ze dat later ook graag willen doen. Neem dan de tijd om samen met de kinderen lekker te fantaseren over deze superhelden. Kinderen kunnen er tekeningen over maken, ze kunnen een grote fantasie hebben, maar het is juist leuk om met hen in gesprek te gaan over de superhelden. Op deze manier kom je er namelijk ook achter wat de kinderen allemaal leuk vinden aan de held en als je merkt dat deze superheld echt lang blijft hangen bij de kinderen kan er ook meer mee worden gedaan.

De slaapkamer kan ingericht zijn met spullen van de superheld. Dit wordt vaak gedaan als de kinderen de superheld echt helemaal geweldig vinden. Als kinderen al een jaar een grote fan zijn van de superheld dan kan de slaapkamer worden aangepast. Er kan gekozen worden voor behang van de superheld, maar er kan ook een dekbed worden gekozen. Er zijn tegenwoordig van veel helden een groot aantal spullen verkrijgbaar, hierbij kan ook gedacht worden aan stickers voor op de ramen. Ook zijn er speciale stickers voor op de muren. Deze kunnen de kinderen er dan zelf opplakken en ook weer afhalen als zij deze ergens anders op de muur willen plakken of als zij een nieuwe superheld hebben. Bij de spullen die je aan gaat schaffen voor de slaapkamer is het wel van groot belang dat je aan de veiligheid gaat denken. Als kinderen twee of drie jaar zijn en gek zijn van Sesamstraat kun je hier veel mee doen op de slaapkamer, maar je moet geen kleine spullen neerzetten die ze in de mond kunnen stoppen. De veiligheid is daarom het eerste aandachtspunt als je spullen gaat kopen voor de kinderkamer. Als de kinderen wat ouder zijn kun je samen gaan kijken wat er op internet te koop is voor de slaapkamer. Je kunt ook eens naar de winkel gaan en daar kun je ook een complete slaapkamerinrichting aanschaffen, maar voor de kinderen is het vaak leuker als je samen de kamer in gaat richten met leuke dingen van de superheld(en).

De superheld is voor kinderen vaak het grote voorbeeld. Kinderen willen alles doen en kunnen wat de superheld ook kan. Als voorbeeld kan er gekeken worden naar Superman, hij kan vliegen en de kinderen willen daarom ook verkleed als Superman. Zeker met carnaval, maar ook thuis kunnen zij zich graag zo willen kleden. Ze zijn dan helemaal in de ban van deze superheld en doen hem de hele dag na. Ze gaan op de bank staan en springen er af, zo hebben zij het gevoel dat ze kunnen vliegen en jawel, net als de superheld. Let er wel op dat de kinderen vanaf een bepaalde leeftijd niet doordraaien in de fantasie van de superheld. De kinderen moeten ook fantasie en werkelijkheid gescheiden kunnen houden, anders kan het zijn dat ze hier op school mee gepest worden. Praat daarom vanaf een jaar of negen/tien met de kinderen over wat de superheld voor hen kan betekenen en wat de invloed hiervan op hen is. Ze moeten dan inzien dat er “fantasie” figuren zijn die ze als held zien, maar dat ze nu eens moeten kijken naar wat ze echt willen bereiken in het leven. Dat wil echter niet zeggen dat de kinderen de superheld niet meer mogen hebben, maar het gaat er om dat zij fantasie en werkelijkheid kunnen scheiden en inzien dat zij zelf een keuze moeten maken met wat zij in het leven willen bereiken.

De superheld kan voor de kinderen als beloning wordt gebruikt. Kinderen kunnen op een bepaalde leeftijd vervelend gedrag vertonen, als je dit graag aan wilt pakken kun je de superheld inzetten. Maak als het ware een beloningskaart voor de kinderen en plak hier een afbeelding van de superheld op. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld tijdens het eten of bij het naar school gaan een sticker verdienen van de superheld en als de kaart vol is kunnen ze wat leuks krijgen van de superheld. Kinderen gaan op deze manier goed hun best doen en willen graag wat leuks verdienen. Je kunt hierdoor samen met hen aan het werk gaan om het thuis gezellig te houden samen met de superheld! Laat de kinderen daarom een superheld hebben en zorg er voor dat jij weet welke superheld het vandaag de dag is zodat je hier op in kunt spelen.