Menu:

Sesamstraat

Sesamstraat is al tientallen jaren oud. Jong en oud vinden het leuk om hier naar te kijken en het wordt nog dagelijks uitgezonden. Het programma zorgt voor wat structuur bij de kinderen, iedere dag is er een vast tijdstip dat Sesamstraat wordt uitgezonden en het gaat ook mee met deze tijd. Als het namelijk sinterklaas is dan is er ook sinterklaas in Sesamstraat. Ook met Pasen en Kerstmis wordt er aandacht besteed aan deze feestdagen. De kinderen weten zo ook wat er nu op school en thuis kan gaan spelen, het is een soort voorbereiding op de dagen die gaan komen. In de loop van de jaren zijn er bij Sesamstraat verschillende mensen weggegaan en er zijn verschillende rollen overgenomen. Ook zijn er nieuwe figuren bij gekomen, het varkentje dat nu mee doet in Sesamstraat is er nog niet zo lang. Maar Pino en Tommie zijn er bijvoorbeeld al een hele lange tijd en zal iedereen ook kunnen noemen als het gaat over Sesamstraat. Er is een speciaal voorleesboek van Sesamstraat waar de kinderen erg dol op zijn. Als jongere kinderen Sesamstraat ontdekken dan gaan ze eerst alles na zeggen en na verloop van tijd kunnen ze zelf hele zinnen maken. Het grote voordeel van Sesamstraat is ook dat er vragen worden gesteld aan de kinderen. Het is dan even stil en in die tijd kunnen de kinderen dan antwoord geven. Daarna horen de kinderen het antwoord en weten ze meteen of ze het goed hebben gedaan. Als je mee zit te kijken naar Sesamstraat is het goed om de kinderen een complimentje te geven. Als de kinderen niet direct reageren op de vragen die in Sesamstraat gesteld worden kun je deze vragen herhalen en kan het zijn dat de kinderen op deze manier beter mee gaan doen.

Veel kinderen zijn weg van Bert en Ernie en van Elmo en Koekiemonster. Deze figuren halen namelijk allemaal leuke dingen uit, de een eet veel koekjes en de ander kan heel boos overkomen en niet lachen om de grapjes die gemaakt worden. De kinderen kunnen hier vaak om lachen en zien de grapjes na verloop van tijd in en roepen dan “let op kijk daar eens”, de kinderen zitten zo helemaal in de tv-serie Sesamstraat. Ze leren er veel van en ze leren zich ook te concentreren. Als de kinderen iets niet begrijpen van wat er wordt gezegd en je zit mee te kijken dan is de kans groot dat zij ook aan je gaan vragen wat er nu gezegd is of wat er is gebeurd. De taalontwikkeling wordt op deze manier gestimuleerd en de kinderen ontwikkelen een grotere woordenschat. Een goed programma voor de kinderen!

Er zijn veel kleurplaten, knuffels en ander speelgoed op de markt gebracht van Sesamstraat. Ook zijn er verschillende boeken met cd's (voorheen cassettebandjes) verschenen waarbij de kinderen dus in het boek mee kunnen lezen naar wat er wordt voorgelezen, kinderen kunnen hierdoor sneller worden gaan herkennen.