Menu:

Dikkie Dik

Veel jonge kinderen vinden Dikkie Dik leuk. Het wordt vaak ook een rood poesje genoemd. Ze vinden het leuk wat hij allemaal mee maakt op de tv en in de boeken. Je kunt samen met de kinderen veel bereiken als het over Dikkie Dik gaat. Misschien ken je Dikkie Dik nog van je eigen jeugd, hij is namelijk al lang bekend en veel kinderen zijn er ook mee opgegroeid. Kinderen kunnen het leuk vinden als er veel aandacht wordt besteed aan Dikkie Dik, ze kunnen hier ook veel van leren, denk maar eens aan de boeken en de prentenboeken die zijn verschenen. Je kunt als ouder zelf een verhaal verzinnen bij de afbeeldingen, maar als de kinderen gaan praten kunnen ze zelf vertellen wat ze op de afbeeldingen zien en zelf een verhaal gaan verzinnen bij de afbeeldingen. Dikkie Dik is daarom erg leerzaam voor de kinderen en kan er voor gaan zorgen dat de kinderen sneller gaan praten. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen meer en eerder gaan praten als zij een held hebben waar ze echt dol op zijn. Kinderen gaan dan helemaal op in deze held en wat hij allemaal kan, deze held kan dan ook alles waar maken en is voor hen het grote voorbeeld. Je kunt hier als ouder ook gebruik van maken, stel dat de kinderen niet willen eten en je hebt een boekje of een afbeelding waarbij Dikkie Dik wel aan het eten is, dan kun je de kinderen stimuleren om te eten. “Dikkie Dik eet ook, wil je ook zo groot en sterk worden?” Dit kan voor kinderen net zijn wat ze nodig hebben om hun bordje leeg te eten.

Samen Dikkie Dik lezen is dan ook erg leerzaam. De kinderen leren nieuwe woorden, ze kunnen aan je vragen wat er op de afbeeldingen te zien is en ze gaan zelf nieuwe woorden maken. Zo kunnen er leuke woorden gemaakt worden, ook de zinnen zullen in het begin wat moeizaam verlopen maar de kinderen proberen het en leren hier van. Ga de kinderen daarom ook niet continu corrigeren, laat de kinderen eerst maar eens zelf een verhaal maken over een boekje met Dikkie Dik. Je kunt ook samen een verhaal maken en de kinderen aanvullen, of de kinderen mogen jouw zinnen aanvullen, kijk maar eens wat jouw kinderen leuk vinden.

Kinderen leren woorden benoemen samen met Dikkie Dik. De prentenboeken zorgen er voor dat de kinderen meer gaan praten. In het begin gaat het vaak om woorden maar na een tijdje gaan de kinderen veel meer benoemen. Print dan ook wat kleurplaten uit voor de kinderen, je kunt er dan bij schrijven wat de kinderen allemaal opnoemen, zo kunnen de letters ook worden gestimuleerd en kunnen de kinderen woorden gaan herkennen. Het is belangrijk dat je als ouders deze ontwikkeling gaat stimuleren zodat de kinderen het inzicht gaan krijgen. Na een tijdje gaan de kinderen zelf een verhaal lezen en misschien ook wel schrijven als ze de afbeeldingen van Dikkie Dik bij de hand hebben.