Menu:

Nijntje

Voor de jongste kinderen is Nijntje erg leuk. Ze kunnen hier van genieten, zowel jongens als meisjes. Vroeger kwam Nijntje erg veel op tv, dat is nu een stuk minder maar op bepaalde momenten komt het nog wel op de tv. Kinderen leren als ze naar Nijntje kijken dat ze vriendjes kunnen maken, ook leren ze hoe ze dat kunnen doen. Nijntje is namelijk niet zoveel alleen. Er zijn verschillende afleveringen waarin Nijntje naar de oma gaat, of dat ze naar het strand gaat. Maar ook kan Nijntje zich heel goed alleen vermaken met de knuffelbeer, of ze gaat lekker tekenen en schilderen. De kinderen kunnen hierdoor ook leuke ideeën opdoen over wat zij zoal kunnen doen als ze alleen zijn. Samen spelen is bij Nijntje ook belangrijk, Nijntje gaat namelijk veel samen doen, zeker met oma. Maar ook gaat Nijntje naar de boerderij en leert ze alle dieren bij naam. Het is voor de kinderen die in de stad wonen bijvoorbeeld erg leerzaam dat zij leren wat er op de boerderij gedaan wordt. Ze leren zo hoe de dieren heten, wat de dieren kunnen doen en wat de dieren allemaal moeten eten. De kinderen leren samen met Nijntje bijvoorbeeld dat de koe kan zorgen voor melk. Maar Nijntje gaat ook een keer logeren, dit is spannend, ook hier krijgen kinderen in hun leven mee te maken. Nijntje kan hen hier op voorbereiden. Je kunt daarom voordat de kinderen bij iemand gaan slapen samen naar Nijntje kijken en bekijken wat Nijntje allemaal mee gaat nemen en wat ze niet kan missen als ze gaat logeren.

Samen kleuren met Nijntje kan er voor zorgen dat de kinderen de kleuren leren benoemen. Dit kun je doen met een spelletje op internet, met de serie op de tv of met een kleurboek. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je met Nijntje kunt spelen, er zijn ook verschillende spelletjes en puzzels die je samen en alleen kunt gaan spelen. Als je wilt weten welke mogelijkheden er zijn kun je eens op internet gaan kijken welke producten er nieuw en tweedehands van Nijntje worden aangeboden, daar kun je de kinderen zeker mee verrassen!

Je kunt samen voorlezen uit een boekje van Nijntje, er zijn boekjes met tekst erbij, dit is voor de wat oudere kinderen of de ouders kunnen het voorlezen. Als er alleen afbeeldingen in de boeken staan kun je zelf een verhaal bedenken over wat Nijntje mee gaat maken, maar ook de kinderen kunnen hier een rol in spelen. Als het gaat over Nijntje en haar vriendjes dan kun je samen de rollen verdelen. Je kunt dan samen een heel gesprek gaan voeren over wat je bijvoorbeeld wilt gaan doen. Het is dan belangrijk dat je allebei gaat praten en samen de tijd gaat nemen voor het verhaal, luister goed naar het verhaal en speel op elkaar in. Als je het leuk vindt kun je het verhaal ook opschrijven en dan kunnen de kinderen hier later tekeningen bij maken over Nijntje.